Materiaal
De bedoeling van deze folder is om wat aanknopingspunten te geven voor het aanschaffen van boogschiet materiaal. Het is vooral bedoeld voor nieuwe leden, maar ook oudere leden die nog geen eigen materiaal hebben kunnen hier misschien wat in vinden. De informatie op deze pagina is gericht op de recurve-discipline, aangezien dit de discipline is die voornamelijk op onze vereniging wordt beoefend. Het is goed om te vermelden dat we bij Sagittarius geen compound schieten. Uiteraard is deze folder niet volledig, dus het is vanzelfsprekend dat er vragen kunnen ontstaan n.a.v. de inhoud. Stel je vragen gerust aan een ouder lid (bijvoorbeeld eentje met een eigen boog), die kan je vast verder helpen. Of bekijk de website van Koninklijke HandboogSport Nederland (KHSN).
Waarom eigen materiaal
Waarom zou je eigen materiaal kopen als de vereniging in alle basis-spullenboel voorziet?
Materiaal is zeker bij de handboogsport zeer persoonlijk, alles is (in het ideale geval) precies op maat voor jouw lichaam en techniek. In het begin is dat allemaal nog niet zo kritisch, je techniek verandert nog veel. Zaken als treklengte en (prettig) haalbaar trekgewicht van de boog zijn nog niet gestabiliseerd, waardoor het moeilijk is een goede keuze te maken voor een boog.
Andere accessoires zoals (anker)tab, armbeschermer, vingersling en borstbeschermer zijn nauwelijks afhankelijk van je techniek, dus prima geschikt om onafhankelijk van andere spullen aan te schaffen. Het is prettig om altijd met dezelfde spullen te kunnen schieten, bovendien is het een stapje dichter in de richting van het ideaal van altijd hetzelfde doen. Bovendien hoef je dan met niemand meer te concurreren om dat materiaal.
(Een ervaring die iedereen die al een poosje schiet weleens gehad heeft is dat iemand je net voor is geweest met het pakken van “die lekkere armbeschermer”…)
Nog een voordeel is dat je met eigen materiaal sneller bij de sport betrokken raakt.
Wat heb je nodig en waarom
Boog
Een boog is het basis-deel van je uitrusting. Het is ook de grootste uitgave, dus denk goed na over wat je wilt: welke afstanden ben je van plan te gaan schieten, en daarmee samenhangend: hoe zwaar (hoeveel pond trekkracht) wil je schieten? Een boog van 30 lbs (pond, 0,454 kg) is zo ongeveer het minimum als je tot 70 meter schiet en je hebt zelfs 34 tot 36 lbs nodig bij 90 meter. De lengte van de boog moet ook passen bij je treklengte, hoe verder je trekt hoe langer de boog moet zijn. Als je een boog gaat kopen moet je hem altijd even uitproberen: het komt vaak voor dat de gegevens die op de boog vermeld staan niet helemaal kloppen. Bovendien moet de boog prettig in de hand liggen en hij moet bij je “passen”.
Pijlen
De pijlen moeten qua stijfheid (“spine”) bij het trekgewicht van je boog en bij jouw treklengte passen. Het is dus niet verstandig om pijlen aan te schaffen als er nog veel variatie in beide factoren (treklengte en trekgewicht) zit. Om de juiste pijl bij je boog te zoeken bestaan er speciale tabellen (er hangt er eentje in het materiaalhok). Als je daar niet uitkomt, kun je altijd hulp vragen. Je mag eigen pijlen ook inkorten, in tegenstelling tot verenigingspijlen. Je kunt dan eventueel een treklengte-indicator (klikker) gebruiken, maar doe dat pas als je echt aardig constant schiet.
Pijlenkoker
Een pijlenkoker die je aan je broekriem kunt hangen is erg handig. Je hoeft dan niet iedere keer die koker op een andere baan te zetten, hij staat niet in de weg, en wordt niet per ongeluk omgeschopt. Bovendien is het eigenlijk essentieel op een wedstrijd buiten de vereniging, omdat je dan die grote staande koker niet goed kunt plaatsen. Een pijlenkoker kun je gemakkelijk zelf maken van bijvoorbeeld een stuk buis met een verstevigde bodem en een haak of een touwtje eraan. Er hangen er ook een aantal in het hok, je kunt vragen of er nog een te leen is, maar het is natuurlijk leuker om er een voor jezelf te hebben.
Stabilisatie
Stabilisatie is die “antenne-achtige constructie” die sommige mensen op hun boog geschroefd hebben. De lange stok aan de voorkant is de monostabilisator, ofwel de “mono”. Verder heb je zijstabilisatie (spreekt voor zich), die bevestigd is aan de V-bar, die meestal op een extender is bevestigd. Bekijk het materiaal van een oudere schutter maar eens. Naast de “stokken” die stijf zijn heb je ook nog TFCs (dempers) en rubber “gizmos”. Deze accessoires zijn bedoeld om trillingen die uit de boog in de stabilisatie terecht zijn gekomen niet weer de boog in te sturen, maar uit te dempen.
Het is je misschien wel eens opgevallen dat je boog de neiging heeft om te bewegen, terwijl je denkt dat je je hand stil houdt. Iedere spierbeweging wordt aan de boog doorgegeven, en versterkt. Als je nu een stabilisator op je boog zet, neemt die de energie op van je bewegingen, en de boog wordt veel rustiger, ook tijdens het lossen. Hij springt dan niet meer zo weg. De reproduceerbaarheid van het schot wordt ook verbeterd doordat de boog nu elke keer dezelfde kant op valt.
Het is niet direct nodig om een complete set aan te schaffen, alleen een mono is een goed begin, en scheelt al een heleboel tijdens het schieten.
Beschermende kleding
Eigen beschermingsmateriaal heeft een aantal voordelen. Je kunt materiaal kopen dat beter past en van betere kwaliteit is dan verenigingsmateriaal. De noodzaak van beschermingsmateriaal is voor de meesten wel duidelijk, vooral armbeschermers en ankertabs (een tab met een plastic of metalen plaatje erop) zijn een nuttige uitgave. Een borstbeschermer is natuurlijk om je borst te beschermen tegen geweld van de pees, maar het kan ook voorkomen dat de pees in je kleren blijft hangen waardoor je veel punten kunt verliezen.
Vingersling
Een (vinger)sling heb je nodig, omdat bij een goede techniek de boog uit je booghand valt. Om te voorkomen dat de boog op de grond valt heb je iets nodig om hem op te vangen. Net als een ankertab gaat een vingersling op den duur naar je hand staan. Het is erg makkelijk om je eigen sling te hebben, dan heb je er altijd een van dezelfde lengte, en dan valt de boog elke keer op dezelfde manier (als het goed is)
Vizier
Iedereen weet waar je een vizier voor nodig hebt. Op de verenigingsbogen zitten over het algemeen vrij goedkope vizieren. Deze zijn soms moeilijk te verstellen als je op andere afstanden gaat schieten, en ze trillen vaak makkelijk los. Behalve door kwaliteit wordt de keus voor een vizier bepaald door persoonlijke smaak (afstand tot de boog en vorm van het richtpunt). Vizieren zijn zo gemaakt dat je ze gemakkelijk op een andere boog kunt zetten als je een eigen boog koopt, of op een zwaardere boog overstapt.
Boogkoffer
Een boogkoffer is niet essentieel als je binnen de vereniging blijft, maar zodra je externe wedstrijden gaat schieten heb je iets nodig om je boog in te vervoeren (Het is niet handig om met een complete boogschietuitrusting over straat te gaan). Het is niet alleen handig, zo’n koffer zorgt ook voor bescherming van je materiaal.
Diversen
Hierbij moet je denken aan gereedschap voor onderhoud van een boog of pijlen. Ook reserve onderdelen (veertjes, pezen, nokjes, etc.) en diverse hulpmiddelen (witte merkstift, spankoord, booghaak, verenplakset, lijm, etc.) vallen hieronder. Deze spullen lijken bijzaak, maar vormen wel een essentieel onderdeel van de boogschietuitrusting. Bij de vereniging is alles wel aanwezig (in het materiaalhok), maar als je wedstrijden schiet, of wat vaker buiten schiet, is het handig om je eigen spullen aan te schaffen.
De bedoeling van deze folder is om wat aanknopingspunten te geven voor het aanschaffen van boogschiet materiaal. Het is vooral bedoeld voor nieuwe leden, maar ook oudere leden die nog geen eigen materiaal hebben kunnen hier misschien wat in vinden. Uiteraard is deze folder niet volledig, dus het is vanzelfsprekend dat er vragen kunnen ontstaan n.a.v. de inhoud. Stel je vragen gerust aan een ouder lid (bijvoorbeeld eentje met een eigen boog), die kan je vast verder helpen.